joi, 7 mai 2009

Lumea buna









Marian POPESCU

- profesor universitar, critic de teatru, traducător din dramaturgia de limbă engleză, editor, cercetător, autor a şase volume despre teatru şi arta spectacolului.

- expert în Artele spectacolului şi Politici culturale.

- membru-fondator al Uniunii Teatrale din România (UNITER) al cărei Vicepreşedinte executiv a fost între 1990 şi 1994.

- in 1993 a înfiinţat editura UNITEXT iar din 1995, co-editează Anuarul teatrului românesc.

- conferinţe, prelegeri, discuţii publice în România, Marea Britanie, Franţa, Ungaria, Polonia, Slovenia, Austria, Olanda, Moldova, Serbia, Slovenia.

- cea mai recentă carte a sa, Scenele teatrului românesc 1945-2004. De la cenzură la libertate (UNITEXT, 2004) este nominalizată la Premiile Uniunii Scriitorilor.

Marian Popescu, un om despre care auzisem doar, prin intermediul profesorilor nostrii, prin sotia dumnealui care mi-e profesoara de Istoria Teatrului Universal... un om hotarat, cu un background exceptional, carismatic. L-am cunoscut azi-dimineata; cu ocazia festivalului International Studenesc de la Sibiu, a tinut o conferinta cu referire la "Actorul si Teatrul Anatomic", urmat de un workshop "De la Text la Imagine Scenica", in limba engleza. Nu ne-am asteptat sa vina atat de multi participanti, pregatiseram 50 de scaune, stiind ca s-au anuntat doar vreo 35, dar am spus ca mai bine sa fie decat sa umblam atunci hai-hui dupa toate cele! Am fost 47 in sala, deci procedaseram foarte bine cu organizarea spatiului. Toti strainii care au participat la workshopul de dupa au fost foarte interactivi, creativi si entuziasmati de temele propuse ca si exercitii de catre d-l Marian Popescu si au creat niste tablouri si situatii extraordinare.
Abia astept sa descopar mai multe despre acest om si activitatile lui sociale.

Straini din Turcia, Maria Britanie si Croatia sunt deocamdata participanti la festival, astazi urmeaza sa soseasca si francezii; nu stiu de ce au preferat sa vina cu o zi inainte de prezentarea spectacolului lor, dupa care sa se si intoarca, dar e decizia lor. Sunt ei mai nationalisti din fire, dar fiecare popor cu ale lui si oricum, din partea mea, o bulina alba pentru asta (se axeaza strict pe ceea ce au de facut si e necesar) si una neagra (au pierdut momente frumoase organizate cu ocazia festivalului, in special seara romaneasa). Deci, sunt in echilibru, nimic grav si periculos! :-)

Mai dureaza festivalul, Sambata e ultima noapte de socializare, dupa care toate vor fi trecute pe lista "checked"; nu caut sa ma obosesc prea tare, vreau sa ma aleg doar cu ceea ce consider necesar si util pentru mine, nu sa ma "dute-vino" peste tot! Cu calm, desi au fost si momente tensionate din cauza organizarii nu foarte bine puse la punct si cu rabdare sa reinceapa cursurile ca tare mi-e dor!

Mai multe impresii despre tari, oamenii lor si spectacolele sustinute, la final!
E ora 04:13... noapte bunaaa!

2 comentarii:

Un test de inteligenţă moştenită – imagini bidimensionale